Lamine cam nedir? Merak edenler için bu yazımızda birtakım bilgiler vermeye çalışacağız. Standart camlardan farklı olan lamine camlar, en az iki cam plakasından oluşur. İki cam plaka arasında ise polivinil butiral (PVB) tabaka yerleştirilir. Bu tabakalar ısı ve basınç altında preslenerek lamine cam haline getirilir. Ayrıca lamine camlar, güvenlik camları olarak da bilinir. Genelde AVM’lerin vitrinlerinde, hastanelerde ve otellerde çok sık kullanılır.
Lamine Cam Özellikleri Nelerdir?
Lamine camlar, 3+3, 4+4, 5+5 ve 6+6 olacak şekilde 4 farklı grupta incelenebilir. Bunun yanında lamine camların renkleri de füme, bronz, mavi ve yeşil olarak karşımıza çıkar. Sahip olduğu bu özellikleri ile aynı zamanda geniş bir kullanım alanına hitap eder. Şimdi, lamine camların genel özelliklerine ve sağladığı avantajlara daha yakından bakalım.
- Güvenlik açısından önemli bir konumda yer alan lamine camlar, bu özellikleri ile hastane, otel ve showroomlarda çok fazla tercih edilir.
- Renk çeşitliliği sunması da aynı şekilde bulunduğu ortamlara uyum sağlamasında etkilidir.
- Diğer yandan farklı kalınlık ölçülerinde üretilmesi de yine avantajlı cam modellerinden biri olduğunu ortaya koyar.
- Şeffaflık ve geçirgenlik özelliğini kolay kolay kaybetmez.
- Gürültünün yalıtılmasına katkıda bulunur.
- Gerektiği durumlarda temperli cam yapısı ile hizmete sunulabilir.
- Kırıldığı anda küçük parçalara ayrılmaz ve bu sayede yaralanma riskini azaltır.
- Güneşten gelen UV ışınlarını yüzde 99 oranında absorbe eder.
Lamine camlar, gürültü konusunda yalıtıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca güvenlik açısından önemli avantajlar sunan bu camlar, sağlam ve dayanıklı yapısı ile pek çok farklı alanda tercih edilir. Şık ve estetik görüntüsü ile öne çıkan lamine camlar, farklı tabaklardan oluşur. Ancak ısı ve basınç ile yapılan birleştirme işleminden sonra tek bir cam görünümü kazanır.
Lamine camların en fazla kullanıldığı alanlar ise çatılar, cam tavanlar, korkuluklar, vitrinler, AVM’ler, hastaneler, oteller, sinema salonları, polis merkezleri ve askeri binalar, spor merkezleri, bankalar ve müzeler olarak karşımıza çıkar. Geniş bir kullanım alanına sahip olması hem özellikleri hem de dayanıklı yapısından kaynaklanır.