Evlerin duvarına ısı yalıtımı yapılarak enerji tasarrufu sağlanırken unutulan önemli bir konu vardır. Bu konu, pencerelerin duvarlardan daha çok ısı kaybına neden olmasıdır. Bu durumun engellenmesi için ısı yalıtımlı pencere sistemleri kullanılması gerekir.

Ağaç kasalı pencere kullanılan evlerde çok fazla ısı kaybı yaşanmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ise yeni tip pencere sistemlerine geçiş yapmaktır. Pencereleri ısı yalıtımlı olan bir ev, olmayan bir eve göre %10 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu miktar bir ayda farkedilmese de uzun yıllarda oldukça büyük miktarları ortaya koymaktadır.

Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.

Eğer boşlukları kapattığınızda bile soğuk havayı engelleyemiyorsanız, yeni cam teknolojisi olan ısı yalıtımlı camları kullanmanız gerekebilir. Ayrıca; Sadece camları değil pencere doğrama ve kasalarını da yeni sistemlerle değiştirmek oldukça yararlı olacaktır.

Yeni nesil camlar olan çift taraflı camlar ile sağlanan ısı yalıtımı sayesinde büyük oranda enerji tasarrufuna geçmeniz mümkündür. Son zamanlarda çoğu insanın evlerinde kullandığı ve yararını gördüğü yeni teknolojileri sizler için derledik. Yazımızın devamında bu bilgilerin hepsine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Pencerelerde Isı Kaybı Sebepleri Nelerdir?

Evde bulunan ısının korunmasına engel olan en büyük unsur pencereler olmaktadır. Pencereler sebebiyle oluşan ısı kayıpları genelde perdeler, panjurlar, doğrama ve kasalar yüzünden meydana gelir. Bu yerlerde oluşan açıklıklar sebebiyle evin içerisine soğuk hava girebilir.

1-Perdeler

Perdeler, hem evin hoş görünmesi hem de ısı yalıtımı yapması için oldukça önemlidir. Eğer evin perdesi yoksa, neredeyse %100 ısı kaybı yaşanacaktır. Pencereden gelen soğuk havanın önünde adeta bir duvar oluşturan perdeler, aynı zaman da peteklerin önünü kapattığı zamanlarda da ısı kaybına neden olabilmektedir.

Peteğin önünü kapatan bir perdeniz varsa, perdenin yüksekliğini peteği engellemeyecek şekilde ayarlamanız gerekir. Çünkü; Peteğin önünü kapatan perdeler, yaklaşık olarak %40 ısı kaybı yaşanmasına sebep olur. Perde sadece camın önünü kapatıyorsa bu durum ısı yalıtımı sağlayacak ve %30’larda enerji tasarrufu etmenize yardımcı olacaktır.

2-Panjurlar

Panjurlar, camın önüne gelerek güneş ışığının engellenmesi sağlayan manuel ya da otomatik bir sistemdir. Alüminyumdan yapılabildiği gibi pvc’den de yapılabilir. Panjurlar, asıl amacı olan güneş ışığını engellemek dışında içeriye soğuk hava girmesini de önlemektedir. Panjur kullanımının %50’ye kadar ısı kaybını engellediği bilinir.

3-Doğrama ve Kasalar

Kereste, alüminyum ve sıradan pvc kullanılan pencere kasalarında büyük oranda ısı kaçağı olmaktadır. Bunun engellenmesi için yeni nesil pencere kasaları tercih edilmelidir. Aksi takdirde yaşanan hava sızıntıları sebebiyle yüksek fiyatlı faturalar ödemek zorunda kalınabilir.

Bu durumlara ek olarak deprem ve yanlış montaj gibi durumlarda da pencerenizden ısı kaybı yaşamanız muhtemeldir. Bazı durumlarda yanlış montajı engelleyebilirsiniz fakat depremlere engel olmanız mümkün değildir. Böylesi durumlarda bir pencere ustasının pencerenize bakması sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Pencere Oluşan Isı Kaçağı Nasıl Engellenir?

Yukarıda verdiğimiz bilgilere ek olarak yapabileceğiniz başka yöntemler de bulunmaktadır. Isı kaçağı yaşayamayan bir pencere sayesinde enerji tasarrufu sağlarsınız. Bu durum hem sizin ekonominiz hem de tükenebilir enerji kaynaklarını azalması adına oldukça önemlidir. Bu yüzden sizler için sıraladığımız yöntemleri okumanız, enerji tasarrufu ve cebiniz açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Pencerede oluşan ısı kayıplarını önlemek için aşağıda yer alan listeyi inceleyebilir ve uygulayabilirsiniz. Böylece hem ısı yalıtımı ile giderlerinizi azaltıp hem de evinizin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

1-Çift veya Üç Katlı Camlar

Normal camlara göre daha az ısı kaybı yaşatan çift katlı camlar, iki camın arasında bulunan hava boşluğu sayesinde içeride bulunan havanın dışarıya gitmesini, dışarıda bulunan havanın içeriye girmesini engeller. Buna ek olarak ses yalıtımı da sağlayan bu sistemin bir de üç katlı olan versiyonu vardır.

Üç katlı camlarda ısı ve ses yalıtımı daha fazladır. Çünkü; Cam sayısı arttıkça kalınlık ve arada bulunan hava boşluğu sayısı artmaktadır. Bu sayede iki katlı yalıtım sağlanarak, eve giren soğuk hava miktarı azalmaktadır. Fiyatları çift katlı camlara göre daha pahalıdır fakat çift katlıya vereceğiniz parayı üç katlı cama verdiğinizde uzun vadede daha çok kar edersiniz.

2-Pencere Birleşim Noktaları

Pencereler, günümüzde bilgisayar ortamında tasarlanıp sonrasında makineler aracılığıyla üretilmektedir. Pencere üreten firmaların birbirinden farklı tasarım programları veya tasarımcıları olabilir. Bu durum bazen pencere birleşim noktalarında hava boşluğu kalmasına sebep olabilmektedir.

Çift ya da üç katlı camlı pencere yaptıracaksanız, pencereyi yaptırdığınız firmanın iyi olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Firmanın güvenilir olması ve daha önceki müşterilerinin herhangi bir şikayetinin olmaması bu konuda önemlidir. Eğer firma tasarımlarını yaparken pencere birleşim noktalarında hava boşluğu kalmamasına özen gösteriyorsa, bu sayede daha fazla ısı yalıtımı yapmanız sağlanacaktır.

3-Doğrama Kalitesi

Doğrama kalitesinin ısı yalıtımında büyük bir önemi vardır. Evinizde bulunan pencerenin doğrama tasarımı ve kalitesi iyi değilse, ısı kaybı yaşamanız olağandır. Bu duruma engel olmak için doğrama tasarımını iyi yapan ve yeterli kalınlıkta doğrama üreten firmalara pencere yaptırmanız gerekir.

Doğrama kalınlığından daha önemli olan bir konu ise, doğramanın malzemesidir. Doğrama yapılırken ağaç, alüminyum ve pvc malzemeleri kullanılır. Eğer ağaç kullanılırsa, zamanla eskiyeceği ve hava boşlukları oluşturacağı için çok fazla ısı kaybına neden olabilir.

Doğrama malzemenizi kaliteli bir pvc olarak seçmeniz hem hava girişi sağlamayacak hem de bu sayede ısı yalıtımı yapmanızı sağlayacaktır. Pencere satın alacağınız ya da pencere yaptıracağınız firmanın doğrama malzemesine, kalitesine, tasarımına ve kalınlığına dikkat etmeniz size fayda sağlayacaktır.

4-Yapışkanlı Sünger Bant

Yeni bir pencere yaptıracak bütçeniz yoksa veya yaptırmak istemiyorsanız, yapışkanlı sünger bant kullanabilirsiniz. Yeniden pencere yaptırmaktan oldukça kolay olan bu işlem, herkesin rahatlıkla yapabileceği şekildedir.

Öncelikle pencerenizin hava kaçıran yerlerini eliniz yardımıyla tespit ediniz. Ardından o bölgelerin hepsine yetecek kadar yapışkan sünger bant alınız. Yapışkan sünger bandı hırdavatçı ve pencere satıcılarından bulabilirsiniz. Aldığınız bandı hava kaçan bölgeye yapıştırınız. İşlemler bittikten sonra farkedilir seviyede ısı yalıtımı sağlamış olursunuz.

Sizler için hazırladığımız bu makalemizde bulunan tavsiyeleri uygulayarak yüksek oranda ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Isı yalıtımının en büyük faydasını doğalgaz faturalarınızdan bakarak anlamanız mümkündür.

 

Panjurlar, camın önüne gelerek güneş ışığının engellenmesi sağlayan manuel ya da otomatik bir sistemdir. Alüminyumdan yapılabildiği gibi pvc’den de yapılabilir.