Temperli cam fiyatları konusunda detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda sizler de bu camların fiyatları ve özellikleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Temperli camlar, herkes tarafından bilinen normal camların güçlü bir yapı kazandırılmış halidir. Yani temperli camlar, normal camlara göre daha dayanıklıdır. Dayanıklı yapılası sayesinde sektörde geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Ayrıca temperli camlar, birtakım mekanik testler geçirildikten sonra kullanıma sunulur. Bu sayede camların başarı oranı test edilir ve tüketiciye sorunsuz bir şekilde ulaştırılır.
Temperli Cam Fiyatları Nelerdir?
Temperli cam fiyatları genelde camın özelliklerine göre değişim gösterir. Fiyat değişimlerine etki eden etmenler ise camın kalınlığı ya da rengi olarak karşımıza çıkar. Temperli camlarda kalınlık fiyat değişimlerine neden olur. Bu nedenle fiyatlar konusunda net bilgiler edinmek için öncelikle camın kalınlığının belirlenmesi gerekir. Ayrıca temperli camlar genelde füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri ile karşımıza çıkar. Aynı şekilde fiyatlara etki eden faktörlerden biri de renktir. Temperli camları satın alırken öncelikle kalınlık ve daha sonra rengin belirlenmesi daha net fiyatlar elde etmek adına yeterli olacaktır.
Temperli Cam Nasıl Üretilir?
Temperli camlar, özel ısıtma sistemleri kullanılarak üretilir. Özel fırınlarda işleme alınan camlar, 600°C – 650°C arasında sıcaklıklar üretim altına alınır. Öncelikle sıcaklık bahsetmiş olduğumuz seviyelere kadar çıkarılır ve bunun ardından aniden soğutulur. Aniden düşen sıcaklık yüzeyde sertleşmelerin meydana gelmesine neden olur. Ayrıca ilk olarak camın dış kısmı, bunun hemen ardından ise iç kısmı soğur. Bu soğuma ile dış yüzeyde basınç ve iç kısımda çekme oluşur. Üretilen temperli camlar üzerinde taşlama, talaş kaldırma ve kesme gibi işlemlerin yapılması mümkün değildir. Camlar üzerinde gerçekleştirilen ısıl işlemler hacim, renk, berraklık ve kimyasal yapıda herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
Temperli Cam Nerelerde Kullanılır?
Temperli camların normal camlara göre tercih edilme nedenlerinin başında dayanıklı olması gelir. Yüksek sıcaklıklarda üretilen bu camlar, ani soğutma sistemi sayesinde daha güçlü ve dışarıdan alınabilecek darbelere göre dayanıklı hale gelir. Sahip olduğu bu özellikler her geçen gün kullanım alanlarını genişletmekte ve pek çok farklı alana hitap etmesine neden olmaktadır. Şimdi, temperli camların oldukça geniş bir alana yayılan kullanım alanlarına daha yakından bakalım.
- Binaların dış cephesi
- Araçların camları
- Evlerde duş, küvet ve balkon korkulukları
- Cam mobilyalar, sehpa ve masalar
- Fırın kapakları
- Pişirme tepsileri
- Tabaklar
Özel ısıda üretilmeleri ile dayanıklı bir yapıya sahip olan temperli camlar, giderek daha yaygın bir hale gelmektedir. Dayanıklı oldukları kadar bulundukları ortama şık bir görüntü sunar. Bunların yanında farklı renklere de sahip olması önemli avantajlarından biridir. Kırılma anında pek çok kaza riskini de önleyen temperli camlar, tüm bu özellikleri ile tüketiciler tarafından çok fazla tercih edilir.