PVC tam olarak Poli Vinil Clorür’ün kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkar. Petrol ve tuz karışımı olan PVC, aynı zamanda polimer türlerinden biridir. Birtakım katkı maddeleri ile harmanlanarak yüksek sıcaklık altında şekillendirilen PVC, polimer zincirinde klor atomu taşır. Bu özelliği ile farklı bir konumda yer alan termoplastiklerden biri olarak ön plana çıkar. Ayrıca PVC klor içerdiği için alev alma sıcaklığı oldukça yüksektir. Herhangi bir nedenle alev tutuşması gibi durumlarda hızlı bir şekilde sönme gösterir. Bunların yanı sıra PVC, başka polimerlere göre daha yüksek miktarda ve çeşitte katkı maddeleri ile bir araya getirilebilir. Böyle bir durumda ise PVC maliyetleri oldukça düşer ve aynı zamanda pek çok farklı alanda kullanım imkanı elde edilmiş olur. PVC’nin Polietilen’den sonra en fazla kullanılan polimer türü olduğunu belirtmekte fayda vardır.

PVC Kullanım Alanları Nerelerdir?

PVC, yıllar içerisinde oldukça büyük bir ivme kazanmış ve kendine pek çok farklı alanda yer edinmiştir. Özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmezlerinden biri olmayı başarmış ve sahip olduğu özellikleri ile kullanıcıların da beğenisini kazanmıştır. İşlevsel ve kullanışlı bir yapısı olması yanında dayanıklı bir polimer olması da yine öne çıkan avantajları arasında yer alır. Tüm özellikleri bir araya getirildiğinde ise pek çok alanda kullanılması pek de şaşırtıcı olmamıştır. Peki, birçok konuda avantaj sağlayan PVC nerelerde kullanılmaktadır? Daha yakından göz atalım.

  • İnşaat sektörü (kapı, panjur, pencere profil, sulama ve pis su boruları, duvar kaplama, yer kaplama ve çatı kaplama)
  • Ambalaj paketleme sektörü (kapak içi mantarı, bi-oriente ince shrink film, şişe ve torba üretiminde)
  • Sağlık sektörü (serum tüpü, kan torbası, ameliyat eldiveni ve kalp kateteri)
  • Elektrik – elektronik sektörü (optik fiber kılıf zarfı, yüksek volt izolatörü)
  • Otomotiv sektörü (döşeme, paspas, cam fitili, silecek)
  • Oyuncak, spor malzemeleri, ayakkabı, muşamba, kredi kartı

Genel olarak PVC’lerin kullanım alanları yukarıda yer alan listedeki gibidir. Aslında hayatımızın her aşamasında PVC ve PVC üretimi malzemeler ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Neredeyse pek çok alanda söz sahibi olan ve kullanışlı yapısı ile öne çıkan PVC’ler, evler başta olmak üzere pek çok üretim hattının bir parçası haline gelmiştir. Tabi bu durum daha çok PVC’nin özellikleri ve kullanışlı yapısından kaynaklanmaktadır.

PVC Çevre Dostu Mudur?

Genelde PVC sistemler için çevreye zararlı olduğu söylense de aslında bu durum tam tersi olarak karşımıza çıkar. Çünkü PVC sistemler tam anlamıyla çevre dostu bir yapı malzemesi olma özelliği gösterir. Pek çok alanda ağaçların ham maddesi ile yapılacak malzemelerin yerine PVC’ler kullanılabilir. Ayrıca PVC’den kaynaklanan tüm atıklar geri dönüştürülebilir. Alüminyumdan iki kat hafif olan PVC’ler, ahşap malzemelerden ise çok çok hafiftir. Isınma giderlerini düşürmesi ve daha düşük oranda yakıt harcatması da yine PVC sistemlerin çevre dostu olduğunu açık bir şekilde ortaya koyar.

PVC Kapı ve Pencereler Koku Yapar mı?

PVC kapı ve pencereler kurulum yapılması ardından koku yapıp yapmadığı ile ilgili bazı soru işaretleri oluşur. Ancak PVC katı bir malzeme olması nedeniyle hem oda sıcaklığında hem de diğer sıcaklıklarda asla gaz salınımı yapmaz. Yeni kurulan bir PCV malzemenin koku yapmasının nedeni sadece üretim ortamındaki kokulardan kaynaklanır. Yani PVC sistemler farklı bir neden olmadan koku gibi durumlar ortaya çıkarmaz. Hatta üretim yerinden kaynaklanan kokular da kısa zaman içerisinde geçer ve herhangi bir koku salınımı gibi bir süreç oluşmaz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir